Aktiviteetit

Kesä

Polut ja laavut tutuiksi-tapahtuma

kesäkuva

Perhe kalalla

Lestin ympäripyöräily

Vähä-Valvatin pitkospuut

Lestijärven mökijäreitti

Ohjatut palvelut/kierrokset

Lestijärven kauniita luontomaisemia voi lähteä tutkimaan itse tai opastetulla retkellä. Luonto- ja eräreitit kulkevat pitkin Lestijärven metsiä, rantoja ja soita. Täällä voit kokea koskemattoman luonnon taian ja uppoutua sen uskomattomaan hiljaisuuteen. Elämyksiä riittää kaikenikäisille vauvasta vaariin. Retkeilijöiden käytössä on myös autiotupia Iso-Valvatilla, Porraslammilla ja Jänissalossa.

Omatoimiseen retkeilyyn karttoja saa kunnanvirastolta, Lestijärven kirjastosta, ja Valkeisen leirintäalueelta sekä kesäaikaan Kesäkahvila Jukolasta. Tarkemmat reittiohjeet ja vaikeusastetiedot löydät outdooractive sivulta.

Lesti-Hunter

Lesti-hunter on pääasiallisesti Lestijärvellä toimiva matkailualan yritys, joka tarjoaa erilaisia erä- ja luontoretkiä. Alueen vahvuuksiin kuuluu rauhallisuus ja erämaisuus, jonka mahdollisuuksia myös Lesti-Hunter Oy käyttää yritystoiminnassaan.

Palveluihin kuuluu

 • melontaretkiä, melontakaluston vuokrausta ja kuljetusta Lestijoen alueella
 • leirikoulutoimintaa, ohjattuja tai omatoimisia patikkaretkiä Peuran polun alueella
 • metsästysmatkailua ja työyhteisöjen koulutus- ja virkistäytymispäiviä
 • polttari- ja kaveriporukoille melontaretkien lisäksi köysitoimintaa esimerkiksi seinäkiipeilyn, korikiipeilyn tai köysilaskeutumisen muodossa
 • mahdollisuuden tilata kauttamme myös kotateltan erilaisiin tilaisuuksiin ja juhliin.

Yhteystiedot

Puhelin: 0445955282

Nettisivut: www.lestihunter.fi

Yritysten tarjoamia, ohjattuja aktiviteetteja

 • Melonta
 • Patikointi
 • Asiakkaan tarpeisiin räätälöidyt virkistyspäivät
 • Metsästys
 • Mönkijäajelut

Salon erä ja luontomatkailu

Salon erä- ja luontomatkailu tarjoaa asiakkailleen majoitusta, aktiviteettejä luonnossa sekä mahdollisuuden rentoutua paljussa. Mökkien läheisyydessä kulkee Lestijärven mönkijäreitti ja alueella on laajat metsästysmaat.

Lestijärven mökijäreitti

Lestijärvellä Keski-Pohjanmaalla on mahdollista ajaa mönkkäreillä ja kaksipyöräisillä hienoilla jatkuvasti kehittyvillä reiteillä! Lestijärvellä on tällä hetkellä ajossa noin 50km valmista reittiä.
 • Noin 30 km vaihtelevaa reittiä
 • Noin 20km penkka/metsäteitä.
Ajettavaa on useammaksi päiväksi!
Reitille pääsee päiväajomaksulla tai tulla useammaksi päiväksi. Reitin varrelta löytyy hyvin varusteltuja mökkejä. Majoitustiloja on yhteensä noin kolmellekymmennelle hengelle viidessä eri mökissä.

Metsästys ja kalastus

Metsästäjille myydään metsästysseuran 4600ha alueelle pienriistalupia. Kanalintukannat ovat hyvät ja jäniskannat todella runsaat. Etäisyys maantiestä takaa turvalliset ajomaastot koirille.

Kalastajille Lestijärvi ja Lestijoki useine kalaisine koskineen sekä useat metsäjärvet tarjoavat elämyksiä siika ja lohiapajineen.Luonnon hiljaisuus ja marjaisat maat tarjoavat rentouttavan hetken myös jokaiselle rauhaa kaipaavalle.

Yhteystiedot

Puhelin: +358503033730

Nettisivut: www.salonerajaluontomatkailu.fi

Lestijärven mönkijäreitti: Facebook

Koskenlasku

Pyöräily Syrinharjulla

Ilmakuva suppailijoista Paljuilu rannalla

Lumikengät

 

Välinevuokraus

Lestijärven kirjasto

Urheilu- ja aktiviteettivälineitä voit vuokrata kirjastosta, joka sijaitsee aivan Lestijärven keskustassa, koulun vieressä. Kirjastosta löytyy muun muassa SUP-lautoja, frisbeegolfkiekkoja, lumikenkiä, urheiluvälineitä sekä mölkkypeli.

Lesti-Hunter Oy,

Kanootteja Lestijärvellä vuokraa Lesti-Hunter Oy, joka järjestää myös opastettuja kierroksia melontareitille.

Lestijärven Palomiehet ry

Sup-lautoja tai grillin voit vuokrata palokunnalta numerosta: 040 4882 838

Paljun vuokraus

Fatbike Lestijärvi

Vuokraa fatbike ja lähde seikkailemaan Lestijärven upeisiin maisemiin! Fatbike Lestijärveltä saat laadukkaat pyörät haastavampaankin maastoajoon. Pyörät voidaan toimittaa haluaamaasi kohteeseen veloituksetta Lestijärven alueelle.

Hinnasto

30€ /3h
50€ /8h
100€/viikonloppu.

Yhteystiedot

Puhelin: +358442504882

Facebook

 

melonta joella

Melonta ja koskenlasku

Yksi kesän suosituimmista aktiviteeteista on joen lasku. Lestijoen varrelta löytyy upeita metsä- ja suomaisemia sekä mahtavia pysähdyspaikkoja. Kauniit jokimaisemat sekä rauhallinen luonto saavat takuulla sinutkin ihastumaan lajiin. Osittain joki kuljettaa melojaa hiljalleen eteenpäin, jolloin voi keskittyä maisemien katseluun ja toisessa hetkessä koski nappaa kanootin hurjaan vauhtiinsa ja kiidättää eteenpäin.

Reitin voi valita kokemuksen mukaan. Aloittelijalle sopiva, noin 8 kilometrin mittainen Niskankorvesta Raivioon menevä reitti on rauhallinen ja myös lapsiperheille sopiva, kun taas kokeneempi laskija voi jatkaa matkaa Raiviosta aina Hirvikoskelle asti, jolloin kosket kuljettavat melojaa jopa 25 kilometriä. Tälle seikkailulle kannattaa siis varata aikaa!

Omatoimiseen melontaan löydät Lestijoen melontareittiesitteet välille Lestijärvi-Toholampi:
– Kunnanvirasto, puh. (06) 8889 111

Lisää tietoa, opastettuja kierroksia ja kanootin vuokran löydät Lestihunterilta.

Talvipurjehdus WISSA 2020

Talvipurjehdus

Talvipurjehdus on vauhdikas ja mielenkiintoinen laji, jossa surffataan jäällä. Talvipurjehduksessa voi kiitää jäällä esimerkiksi purjekelkalla, siivellä tai leijalla. Talvipurjehdukseen käytettävä kelkka voi olla joko luistin- tai suksikelkka, joka valitaan kelin perusteella. Siipipurjeella kiidetään joko suksilla tai lumilaudalla.  Myös tyylejä on erilaisia: rata, slalom ja freestyle.

Lestijärvellä järjestettiin WISSA2020 talvipurjehduksen MM-kisat. Osallistujia kilpailussa oli noin 100 ja he saapuivat Lestijärvelle ympäri maailmaa, 16 eri maasta.

 

 

koskikuva

Geokätköily

Geokätköily on uusi trendikäs aarteenetsintäaktiviteetti, jota voi harrastaa yksin tai yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Aarteita etsitään kartan tai GPS:n avulla ja kätköjä löytyy paljon myös Lestijärven alueelta. Lataamalla geocaching-sovelluksen puhelimeesi, löydät kartan, jonka avulla voit katsoa mihin paikkoihin kätköjä on piilotettu. Geokätköjä löytyy useissa eri vaikeusasteissa, osa on helppoja melkein näkyville piilotettuja tai naamioituja kätköjä, ja osa on piilotettu tarkasti ja siten vaikeampia löytää. Kaikille siis jotakin! Kirjautuessasi käyttäjäksi, pystyt myös itse käydä piilottamassa kätköjä muille löydettäväksi.

Geocaching-sovellus kertoo sinulle arvion kätkön suurin piirteisestä paikasta sekä perustiedot kätkön vaikeusasteesta, sekä minkä kokoista esinettä/viestiä etsitään. Lisätietoa geokätköilystä Suomen ladun-suvulta.

Maksuttoman tunnuksen geocaching-sivustolle voi tehdä täällä.

 

Kalastuskilpailu

Kalastus

Lestijärvi on suosittu kalastuskunta monille paikkakuntalaisille sekä kauempaa tuleville. Lestijärven runsaskalaiset järvet ja joki tarjoavat mitä parhaimmat kalastusmahdollisuudet. Päävesistö, Lestijärvi on Keski-Pohjanmaan suurin järvi ja siten myös Keski-Pohjanmaan maakuntajärvi. Hauen ja ahvenen ohella suosittu pyyntikala on muikku. Järvellä voit onkia mato-ongella, pilkkiä, kalastaa perholla, uistella sekä pyytää kalaa verkoilla ja katiskoilla.

Itse Lestijärven lisäksi voit lähteä kalastamaan Lestijoelle, joka tarjoaa mahtavat mahdollisuudet arvokalojen pyyntiin. Joen alue on kaunista ja sen varrelta löytyy myös useita laavuja ja kotia, joissa voit pitää taon ja paistaa kalasaaliisi. Lestijärveen, Lestijokeen ja Valkeiseen istutetaan vuosittain kaloja, joten mahdollisuudet kalan pyyntiin ovat loistavat. Lestijärvellä on myös lukuisia erämaajärviä kuten Lehtosenjärvi, Vähä-Valvatti, Kivestönjärvi ja Iso-Lemmistö sekä, Valkeisen ja Iso-Valkiaisen virkistyskalastuskohteet, jotka kuuluvat Metsähallitukselle.

Kalastus- ja metsästysluvat:

Joelle myydään vain vuorokauden kalastuslupia. Luvalla voi kalastaa enintään 2 lohikalaa (kirjolohitaimen).

Kalastuslupia voit ostaa netistä ja myyntipisteistä, lisäksi lupia myydään Niskankorvessa, Jatkonkoskella ja Raiviossa tekstiviestillä, joten ei hätää, jos et muistanut ostaa lupaa etukäteen. Infotauluissa puhelinmyynnin tiedot. Lisää tietoa luvista ja kalastuksesta Lestijärvellä saat kalastuskunnan nettisivuilta.

teeri

Metsästys

Lestijärveltä löytyy runsaasti metsästykseen soveltuvaa metsäaluetta ja siksi metsästys onkin suosittu harrastus paikallisten kesken. Kauniit metsät tarjoavat loistavat elintilat lukuisille eläimille ja linnuille. Lestijärvellä voikin metsästää muun muassa vesilintuja, jäniksiä, metsäkanalintuja, turkiseläimiä, karhuja sekä tietysti hirviä ja kauriita. Hirvijahtiin onkin mahdollista päästä kolmen hirviseurueen alueelle. Hirvijahtiin osallistumisesta tulee sopia hirviseurueiden kanssa hyvissä ajoin ennen metsästyksen alkua. Lestijärveltä löytyy myös erämökkejä, joissa voit mukavasti viettää aikaa kalastellen ja metsästäen. Mökkien tiedot löytyvät sivujen majoitusosiosta. Lestijärven metsästysyhdistys ry:n sivuilta löydät lisää tietoa metsästyksestä Lestijärvellä. Yleistä tietoa metsästyksestä Suomessa löydät eräluvat.fi-sivulta.

 

suppilovahvero

Marjastus ja sienestys

Lestijärven metsät ovat täynnä luonnonruokaa. Metsästä voit vapaasti käydä keräämässä marjat ja sienet ruokapöytään ja talven varalle pakkaseen. Runsaat puolukka-, lakka- ja mustikkametsät kutsuvat ihmisiä kauempaakin keräämään metsien satoja talteen. Lestijärven vaihtelevat maastot takaavat monien eri sienilajien löytyvyyden metsistä, josta voitkin kerätä mieluisimmat suoraan lautaselle.

Suunnitus

Suunnistus

Lestijärveltä löytyy uusi, vuonna 2019 tehty suunnistusrata. Kiintorastit sijaitsevat Itälahdentien varressa Pomokallion luontopolun yhteydessä, josta rasteja löytyy yhteensä 40.

Lisätietoa kohteesta: yhteystiedot sekä suunnistuskartat.

Kartan hinta on 5 €

kesäkuva

Frisbeegolf

Lestijärvelle on rakennettu uusi frisbeegolfrata vuonna 2019. Rata löytyy noin 3 kilometrin päästä Lestijärven keskustasta Halsualle päin ajettaessa. 18-väyläisen radan tyyppi on metsärata, joten heittäessään voi samalla ihailla kaunista metsämaisemaa. Rata on ilmainen. Lisätietoa frisbeegolfradasta löytyy osoitteesta: frisbeegolfradat.fi.

Osoite: Halsuantie 94, 69440, Lestijärvi.